Szigetközi tájközpont
2022. 01. 27., cs - 15:34

Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében, pályázati támogatással megújul a Szigetköz Natúrparkban, a Pisztráng Kör Egyesület működtetésében lévő tájközpont.

Az Öreg-Duna (Nagy-Duna) menti vízi birodalom szélén, természeti környezetben működő tájközpont Dunasziget közigazgatási területén található. Kedvező fekvésének, kiváló infrastrukturális hátterének, egyedi aktív és ökoturisztikai kínálatának köszönhetően ez az egyik legideálisabb kiindulópontja a méltán népszerű szigetközi vízi- és kerékpáros túráknak.

Az ökopark fejlesztésében a határon átnyúló pályázati források az elmúlt több mint egy évtizedben fontos szerepet kaptak. A folyamatban lévő pályázatnak köszönhetően megújul a tájközpont interaktív kiállítása, s az ökológiai ismeretek fejlesztését, a környezeti szemlélet formálását segítő eszközökkel bővül a bemutatóhely. Ugyanezen projekt keretében Kimlén turistaszállást alakít ki az önkormányzat, a Szigetközi Natúrpark Egyesület pedig eszközbeszerzést hajt végre, ami a környezeti nevelési programjainak megvalósítását segíti majd. A határ szlovákiai oldalán, Dunacsúnyban (Čunovo) látogatóközpont épül.

A projekt annak az átfogó koncepciónak a fontos eleme, amely a Szigetköz és a Csallóköz táji örökségének közös szakmai alapokon és a térségközi összefogáson nyugvó gondozását célozza meg. Immáron mindkét térségben natúrparki összefogás segíti e határon átnyúló, táji értelemben összefüggő térség fenntartható módon történő, a helyi közösségek érdekeit szolgáló fejlesztését. A Szigetköz Natúrpark munkaszervezete, a Szigetköz Natúrpark Egyesület 2018-ban kapta meg a névhasználatot biztosító oklevelet. A natúrparki egyesület szakmai közreműködésével, határon átívelő együttműködés keretében jött létre a Csallóköz Natúrpark (Natúrpark Žitný ostrov). Az új, alulról szerveződő natúrpark munkaszervezete, a Csallóköz Natúrpark Polgári Társulás 2020 decemberében alakult meg.