Kisalföld Szigetköz
2020. 05. 11., h - 11:53

 

Jelenleg több vízügyi fejlesztés is zajlik a Felső-Szigetköz térségében, európai uniós forrásból, egy KEHOP projekt keretében, amelyek az árvízvédelem mellett a vízpótlásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

 

Folynak a vízpótlást javító munkálatok

A „Felső-dunai mellékágrendszerek árvízvédelme és vízpótlása, I. ütem” című projekt keretében 2021 áprilisáig a szigetközi hullámtéri vízpótló rendszerben végeznek fejlesztéseket. Ezek célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének, valamint a Duna főmedre és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának további javítása. Ennek érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak az átalakítása, a vizes élőhelyek rehabilitációja és vízrajzi állomások fejlesztése valósul meg Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Kisbodak, Dunaremete, Lipót és Ásványráró térségében . A fejlesztések és beruházások közel kétmilliárd forintból valósulnak meg.

A Dunakiliti duzzasztómű feletti tározótérben lévő Benda-ág rehabilitációja már megvalósult. Az elkészült munkák között van a Cikolaszigeti mellékágrendszerhez tartozó Alsó-vörösfüzesi-, Barkás-, Revolver-, Disznósi-, és Jakabi-Duna, valamint az Ásványi mellékágrendszerben a Felső-kalapszigeti mellékágak kotrása is. A beavatkozásoknak köszönhetően a korábbi „érszűkületes” szakaszok kibővítésével elérték, hogy a kisvizes időszakokban jelentősen javult ezeknek az ágaknak a vízellátása, csökkent a kiszáradás veszélye.

Kotrással kibővítették a Tejfalusi mellékágrendszerben lévő Öregszigeti-tó, Helenai-tó, Szigeti-Duna jobb partján található öregréti vizes élőhely, a Kisbodaki mellék-ágrendszerben lévő Liba-tó, és az Ásványi mellékágrendszerben lévő újszigeti vizes élőhely rávezető fokainak a szelvényét. Dunakiliti térségében a frissen rehabilitált Lénai-ágat rákötötték a Görgetegi-Duna-ágra és hamarosan megvalósul a Jegenyési-ág kotrása is. Átalakították a Ferde-gátat, továbbá a Barkás-ágat rányitották az Öreg-Duna medrére, ezenfelül elkészült a Lénai-ág vízkivételi műtárgya és fejlesztették a denkpáli ágvéglezárás melletti bal parti árapasztót.

 

Megmagasították a Szent Kristóf hidat

Kisbodak külterületén a Szent Kristóf híd és vízszintszabályozó műtárgy fejlesztésének a kiviteli munkáit a napokban fejezte be a kivitelező. Az árvízlevezetés feltételeinek javításáért a pályaszerkezet felső szintjét 93 centiméterrel magasították.

A Dunasziget külterületén lévő, Kőhíd nevű vízszintszabályozó műtárgy rekonstrukciós munkái és a Spelláki-, valamint a Szürkei-töltőbukó átalakítása is lassan befejeződik.

 

Munkálatok a dunakiliti duzzasztóműnél

A Dunakiliti duzzasztómű, valamint a szivárgócsatorna vízszintszabályozó műtárgyainak a felújítási munkáin is dolgoznak a szakemberek, egy országos, 7 műtárgyat érintő, 13 milliárd forintos nagyprojekt keretében. Eddig a duzzasztómű két nyílásának és két pillérének a kiviteli munkái készültek el. Az elavult irányítástechnikai rendszer helyett korszerű vezérlési rendszert építettek ki, és az elektromos rendszer komplex felújítása is megvalósul, beleértve a teljesen új kapcsolószekrényeket. A tervek szerint halad a duzzasztómű felett végig húzódó üzemi híd acélszerkezetének korrózióvédelmi munkája is, és hamarosan befejeződik a létesítményt villamos energiával ellátó transzformátorház felújítása. Továbbá a szivárgócsatorna vízszintszabályozó műtárgyainál is várhatóak még kivitelezési munkálatok.

 

forrás: https://www.kisalfold.hu/

kép forrása: https://www.kisalfold.hu/